Bonaventura Clotet participa en un estudi sobre els efectes psicològics de la Covid-19

Bonaventura Clotet participa en un estudi sobre els efectes psicològics de la Covid-19

La depressió, l’ansietat o la solitud son alguns dels efectes psicològics més generalitzats que ha deixat la Covid-19 a la població. Així ho diu un estudi amb participació de Bonaventura Clotet, catedràtic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i director de la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la Universitat. L’estudi l’han dut a terme conjuntament el departament de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i s’ha presentat en la primera conferència internacional de la Covid-19.

L’estudi es basa en l’anàlisi de 58 treballs científics publicats en els darrers cinc mesos i que ha ofert una primera radiografia de l’impacte psicològic de la pandèmia a la societat. A part de les complicacions mèdiques que pateixen els infectats pel virus, aquest pot causar estrès, angoixa, por d’infecció o insomni, entre altres, a aquells que no han estat contagiats.

Els sanitaris, els més afectats psicològicament parlant

Durant la pandèmia i els mesos de confinament, almenys un 46% de la població diu haver patit depressió, un 60% parla d’ansietat i un 17% reconeix haver passat moments d’estrès. A més, han tingut problemes de son un 17% de les persones, un 3% ha tingut sensació de solitud i la mateixa xifra ha patit un trastorn d’estrès posttraumàtic. La part més important, però, fa referència al personal sanitari: Un 33% ha patit estrès, un 67% ansietat, un 29% insomni i un 8% estrès posttraumàtic. La depressió ha estat present en un 41% dels professionals sanitaris analitzats per aquest estudi.

Segons investigadors de l’estudi, només un 2% dels efectes psicològics s’han centrat en els malalts infectats pel virus, ja que la prioritat mèdica era pal·liar els problemes físics que causava aquesta malaltia. Tanmateix admeten que serà a partir d’ara que es començaran a tractar els efectes psicològics, que tindran més afectació a llarg termini.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte