Skip to main content

Althaia augmenta un 12% l’activitat de recerca durant el 2019 respecte l’any anterior amb la participació de professionals de la Facultat de Medicina

Sessió de diàlisi a Nefrologia de la Fundació Althaia

Althaia augmenta un 12% l’activitat de recerca durant el 2019 respecte l’any anterior amb la participació de professionals de la Facultat de Medicina

El nombre d’estudis actius i d’assajos clínics de la Fundació Althaia durant l’any 2019 va ser de 209, xifra que suposa un 12% més a la del 2018, quan n’hi va haver 187. L’aportació de metges i investigadors de la UVic-UCC, alguns dels quals de la Facultat de Medicina, es va canalitzar mitjançant els tres grups de recerca reconeguts oficialment per la Generalitat que té la institució: El grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), el grup de recerca en Innovació docent, Simulació i Seguretat del pacient (GRINDOSSEP) i el grup de recerca en Cronicitat de la Catalunya Central. Entre tots ells el 2019 es van impulsar 13 línies de recerca, 53 projectes actius i 41 publicacions. Aquest increment reflecteix l’aposta, el treball i l’esforç de la institució i dels seus professionals a favor de la investigació i la recerca, línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial i, en conseqüència, tenen una repercussió directa en els pacients i la població en general.

Concretament, i segons dades de la memòria del 2019 de la Unitat de Recerca i Innovació de la Fundació Althaia, el grup de recerca SAMIS va tenir 6 línies de recerca, 20 projectes actius i 25 publicacions. El grup GRINDOSSEP va tenir en marxa 3 línies de recerca i 4 projectes actius. I, finalment, el grup de recerca en cronicitat de la Catalunya Central va tenir actives 4 línies de recerca, 29 projectes actius i va fer 16 publicacions.

Durant l’any 2019 hi va haver un total de 149 estudis actius de diferents àmbits i tipologies. També 60 assajos clínics, dels quals 45 van ser amb medicaments i 15 no farmacològics. Els assajos clínics amb medicaments són d’especial rellevància perquè permeten que els pacients del territori puguin accedir als tractaments més nous i, alhora, conèixer el seu impacte en la nostra població. En total, l’any passat hi va haver 45 persones que van prendre part en un assaig clínic d’aquestes característiques. Els serveis que van participar en més assajos clínics van ser Oncologia (63%), Hematologia (10%) i Nefrologia (5%).

També hi va haver 52 pacients que van participar en estudis post-autorització, l’objectiu dels quals és contribuir a una millor utilització dels fàrmacs –que ja estan aprovats per les autoritats sanitàries– i permeten, entre altres, determinar informació addicional relacionada sobre els seus efectes.

Major qualitat de la producció científica

Pel que fa a la producció científica, aquesta va seguir la tendència a l’alça dels últims anys amb la publicació de 93 articles en revistes científiques, xifra que en cinc anys s’ha duplicat. Destaca que el 33% de les publicacions van ser liderades per professionals de la institució i que el 48% dels articles es van publicar en revistes del primer quartil, per tant amb un alt impacte. Aquest fet evidencia l’avenç, no només en la quantitat, sinó també en la qualitat de la recerca de la institució. D’altra banda, el nombre de tesis defensades per professionals de la institució va ser de sis.

La memòria també recull els tres guardons aconseguits per professionals de la institució en tres congressos, dos dels quals d’àmbit nacional (per a estudis d’Al·lèrgia, Medicina Interna) i un d’europeu (per un estudi del servei d’Oncologia).

Més finançament per a la recerca

L’increment d’activitat va fer que els resultats econòmics de la recerca i la innovació augmentessin en un 21% gràcies als ingressos provinents d’assaigs clínics i de subvencions competitives. En total, l’any 2019 es van ingressar 485.000 euros per aquests conceptes. Destaca la concessió, per primera vegada, de finançament per part de la Fundació de La Marató de TV3 per a un projecte de recerca per validar la utilitat d’una eina d’aprenentatge per millorar la detecció precoç i el tractament del càncer colorectal.

Precisament, el 2019 Althaia va aprovar el primer grup de recerca propi, el Gastrointestinal Oncology and Endoscopy Research Group (GOERG), que té com a objectiu general la recerca i innovació en l’àmbit de l'oncologia gastrointestinal i l'endoscòpia. El reconeixement utilitza els mateixos criteris d'avaluació de la Generalitat per acreditar oficialment tots els grups de recerca de Catalunya.

 

Comparteix a les xarxes:


Notícies

Gemma Amblàs

Gemma Amblàs: “Un dels reptes més importants que tenim l’equip de secretaria acadèmica és l’atenció als diferents perfils d’estudiants dels diferents graus”

Gemma Amblàs és enginyera tècnica informàtica (UPC, 2005) i llicenciada en comunicació audiovisual (UOC, 2010). Es va especialitzar en anàlisi de dades (Postgrau en Tecnologies de Business Intelligence UOC) i té més de 20 anys d’experiència en l’àmbit universitari. Ha estat treballant a l’Àrea de

Estudiants de la 1a promoció del grau en Medicina

Quatre estudiants de la Facultat de Medicina publiquen articles científics relacionats amb el seu treball de fi de grau

Els treballs de fi de grau (TFG) del curs 2023-2024 de quatre estudiants del grau en Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han acabat convertint-se o sent la base de diversos articles científics. Es tracta dels treballs que han realitzat Roger Benet

Primer Claustre de la Facultat de Medicina

La Facultat de Medicina celebra el primer Claustre

La Facultat de Medicina ha celebrat el primer Claustre ordinari corresponent al curs 2023-2024. El degà de la facultat, Roberto Elosua, va encapçalar la sessió que va comptar amb l’assistència presencial i telemàtica de PDI, PAS i representants dels estudiants.

El degà va iniciar el

Els quatre catedràtics de la Facultat reconeguts el curs 2023-2024

Catedràtics de la Facultat de Medicina, reconeguts professionalment en el transcurs d’aquest curs

Els catedràtics de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC Elena Carreras, Xavier Gómez-Batiste, Xavier Montalban i Josep Tabernero han estat mereixedors de diversos premis i distincions en el transcurs d’aquest curs 2023-2024.

La Dra. Elena Carreras, catedràtica d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte