Skip to main content

El Servei de Digestologia d’Althaia realitza un nou procediment per extreure càncers gastrointestinals incipients per via endoscòpica

Intervenció del Servei de Digestologia d'Althaia

El Servei de Digestologia d’Althaia realitza un nou procediment per extreure càncers gastrointestinals incipients per via endoscòpica

El Servei de Digestologia de la Fundació Althaia realitza un nou procediment per extreure lesions premalignes o càncers incipients de l’estómac, còlon i recte per via endoscòpica. Aquest nou procediment és molt menys agressiu respecte a la intervenció quirúrgica convencional ja que s’evita l’extirpació total o parcial de l’estómac, còlon o recte. És, per tant, un nou abordatge molt menys invasiu dels càncers inicials, fet que reverteix en la recuperació del pacient i millora la seva qualitat de vida. 

Althaia és un dels primers 5 centres catalans en implementar aquesta tècnica, que és una alternativa a la cirurgia convencional en aquelles lesions cancerígenes molt superficials o lesions benignes amb risc de progressió. Per tant, perquè es pugui portar a terme és fonamental la detecció precoç. 

Destaca també el fet que l’extracció de la lesió es fa en bloc, és a dir, en una sola peça completa. Això permet un anàlisi histològic més acurat de la lesió, que va a càrrec del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Els resultats de l’examen patològic determinen si l’extirpació ha estat un procediment curatiu o si caldran altres tractaments, com poden ser la cirurgia amb extirpació de ganglis, la quimioteràpia o la radioteràpia, en funció de l’estadi de la lesió.  

En tots els casos, els pacients candidats a aquest nou procediment es decideixen en el Comitè de Tumors d’Althaia. Aquest és l’òrgan multidisciplinari en què els professionals implicats determinen la pauta terapèutica més adient i personalitzada en funció de cada cas i dels protocols establerts. 

Alta especialització

De mitjana, el bloc quirúrgic de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acull una intervenció al mes d’aquestes característiques. Aquests tipus de procediments van a càrrec d’un equip de digestòlegs de la institució que s’han format específicament en aquesta tècnica, que s’anomena dissecció endoscòpica de la submucosa, també coneguda com a ESD per les seves sigles en anglès –Endoscopic Submucosal Dissection. Cal tenir en compte que la seva realització requereix d’una gran expertesa per part dels digestòlegs i per això, especialistes de la institució s’han format en centres d’Anglaterra i Japó. A més, l’equip d’Althaia compta amb la col·laboració d’un assessor expert de l’Hospital Germans Trias i Pujol. 

La implementació d’aquesta tècnica va molt lligada a una de les línies de recerca del Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery (GOES) research group, el grup de recerca d’Althaia centrat en la recerca i innovació en l’àmbit de l’oncologia gastrointestinal i l’endoscòpia. El Dr. Ignasi Puig i el Dr. Marco Antonio Álvarez, digestòlegs de la institució i membres d’aquest grup de recerca, han publicat estudis de referència sobre el tema i han col·laborat en l’elaboració de guies clíniques internacionals en les quals s’estableix quan és o no indicat realitzar aquest tipus de procediments amb l’ajuda del diagnòstic òptic endoscòpic i la magnificació. Així, el treball en aquesta línia de recerca permet una selecció acurada dels pacients a qui es realitza aquest tipus de tècnica i s’evita que es faci en les persones amb pòlips molt benignes en els quals l’extirpació endoscòpica convencional és suficient.

La recerca i la innovació en el camp biomèdic permeten avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloren la pràctica assistencial. La incorporació d’aquest nou procediment per extreure lesions premalignes o càncers incipients de l’estómac, còlon i recte per via endoscòpica n’és un exemple. Això repercuteix directament en els pacients i la població en general ja que són un dels màxims beneficiats de l’activitat dels investigadors. Per aquest motiu, Althaia fa una clara aposta per potenciar aquests àmbits d’acord al Pla estratègic Talaia 2021-2025.

¿No encuentras lo que buscas?

Contáctanos

Si tienes alguna pregunta, nosotros tenemos la respuesta

Contacto