Skip to main content

Roberto Elosua: "El desplegament del grau en Medicina ha sigut un gran repte que s’està assolint d’una forma exitosa"

Roberto Elosua, degà electe de la Facultat de Medicina

Roberto Elosua: "El desplegament del grau en Medicina ha sigut un gran repte que s’està assolint d’una forma exitosa"

El doctor Roberto Elosua Llanos, catedràtic d’Epidemiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), és el nou degà electe d’aquesta facultat, nomenament que va ser aprovat pel Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) el 18 de maig passat. Elosua és coordinador del grup de recerca Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), on desenvolupa la seva activitat de recerca. Doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1997, és especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. La seva recerca se centra en l’estudi de l’epidemiologia i de les bases genètiques de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc. L’estudi més conegut en què participa és el projecte REGICOR (Registre Gironí del Cor). Des del 2014 és membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Què suposa per a tu assumir el càrrec de degà de la Facultat de Medicina?

Ser degà de la Facultat de Medicina és un honor que mai hauria imaginat quan estudiava. Alhora és una gran oportunitat per retornar als estudiants tot el coneixement i l'experiència que he adquirit durant tota la meva carrera professional. Comporta la responsabilitat de fer créixer un projecte en què estic vinculat des del primer dia. Veure com noves generacions de joves es formen com a metges i metgesses, i aviat també en nous graus, amb il·lusió d’aprendre, gaudint dels companys i col·laborant amb l’entorn en una facultat que es vol posicionar com a capdavantera. Soc conscient que haurem d’afrontar nous reptes: garantir i millorar la qualitat de la formació, potenciar la recerca, implementar nous graus... i aquesta tasca exigeix un treball en equip i alineat amb les entitats del territori.  

Durant un temps seràs degà electe i compartiràs deganat amb Ramon Pujol. Per què s’ha previst que hi hagi un temps de transició compartida i fins quan s’allargarà?

Aquesta és una fórmula de transició que s'utilitza molt en societats científiques del nostre entorn, i permet que el degà electe tingui un període per conèixer de primera mà i familiaritzar-se amb la realitat del dia a dia de la Facultat de Medicina. En el nostre cas el degà Ramon Pujol i jo compartirem aquest període fins al final del pròxim curs acadèmic 2022-2023.

Quines seran les teves prioritats com a degà de la Facultat de Medicina? En quins aspectes consideres que cal incidir més?

Sincerament, crec que el desplegament del grau en Medicina ha sigut un gran repte que s’està assolint d’una forma exitosa. Per consolidar i fer créixer la Facultat les prioritats que, en aquest moment, tenim identificades són diverses. A la Facultat de Medicina mateixa, impliquen reforçar els valors de la nostra Facultat i la missió de garantir l’aprenentatge dels nostres estudiants, arrelat a l’humanisme, l’evidència científica i l’esperit crític. També cal consolidar el pla de suport a l’estudiant des del vessant acadèmic, de salut, i de desenvolupament i creixement personal, així com consolidar la implementació del model pedagògic innovador garantint la formació i l’alineació del nostre PDI amb el nostre model. Un altre objectiu és valorar com podem incloure en el nostre model pedagògic l’entorn virtual que hem viscut durant la pandèmia de la covid-19.

Així mateix, cal revisar el pla docent del nostre grau per millorar l’aprenentatge, les pràctiques, la integració de diferents àrees de coneixement, de les tecnologies de la informació i de les dades, garantint sempre una visió holística de la persona sana i la persona amb malaltia. Igualment, s'haurà de planificar el desplegament dels nous graus d’Odontologia i Audiologia, si finalment són aprovats pels departaments de Salut i Universitats, i també caldrà reforçar el vincle i el sentiment de pertinença de tota la comunitat de la Facultat incloent els professionals sanitaris col·laboradors.

Pel que fa a la UVic-UCC, les prioritats són col·laborar amb altres graus de la nostra Universitat, en particular, però no exclusivament, amb els de l’àrea de Ciències de la Salut i del Benestar, com també reforçar la recerca dins de la UVic-UCC en col·laboració amb altres grups de recerca a través de l’IRIS-CC. També caldrà enfortir els programes de formació continuada vinculats amb la Facultat de Medicina, en col·laboració amb altres professionals de la UVic-UCC. Finalment, un altre objectiu ha de ser incloure la Facultat de Medicina al nou conveni programa de la UVic-UCC i el Govern de la Generalitat de Catalunya per reconèixer la seva vocació pública i de servei.

En l'àmbit social, la facultat ha de ser un motor per enfortir les institucions sanitàries del territori. Aquesta relació ha de fonamentar-se en valors de confiança, transparència i col·laboració per fomentar sinergies. Per altra part, la facultat ha d’estar present a la societat i oberta a la col·laboració amb agents socials i la població del territori. En aquest sentit, ha de reforçar els contactes amb els governs municipals locals, altres agents socials i empreses privades. També ha d'estar oberta a la població, organitzant activitats divulgatives i participatives periòdiques.

Fins ara eres vicedegà de Relacions Internacionals de la Facultat. De quina manera es reestructurarà aquesta àrea?

En aquest moment soc vicedegà de Relacions Internacionals i de Recerca de la Facultat i continuaré amb aquestes funcions en col·laboració amb l’estructura de la Facultat i ara també la de l'IRIS-CC. El curs 2023-2024, coincidint també amb l’inici dels nous graus, sí que haurem de fer una reorganització interna de tota l’estructura de gestió acadèmica de la Facultat.

Creus que et serà fàcil compatibilitzar el càrrec de degà amb el teu vessant investigador? Com es pot veure afectada la teva tasca en l’àmbit de la recerca?

Fins ara he pogut compaginar les tasques de vicedegà i l’activitat investigadora. Soc conscient que el càrrec de degà comporta unes tasques de gestió i de representació més demandants i que hauré de fer alguna renúncia i reduir el temps dedicat a la meva activitat investigadora. De totes maneres, reducció no vol dir abandonament i crec que aquesta dualitat serà bona per mi, personalment, i també per la Facultat de Medicina i la UVic-UCC. Així que des del punt de vista personal hauré de vetllar, cuidar i delegar algunes tasques de recerca, i substituir part del meu temps per aportacions de més qualitat al meu grup, i entre tots ens haurem d’adaptar a aquesta nova situació amb l’objectiu de continuar contribuint al coneixement i a la millora de la salut de les persones.

El pròxim curs 2022-2023 la Facultat de Medicina graduarà els primers estudiants. Un cop completat tot el cicle, què destacaries del projecte que ha desplegat la Facultat en aquests cinc anys?

Sé que em repeteixo, però sincerament crec que el desplegament del grau de Medicina ha sigut un gran èxit de la nostra UVic-UCC. Hem implementat un nou grau amb una metodologia docent innovadora i amb unes pràctiques de qualitat, però sobretot amb la participació i la complicitat de tots els agents del territori. 

¿No encuentras lo que buscas?

Contáctanos

Si tienes alguna pregunta, nosotros tenemos la respuesta

Contacto