Skip to main content

L’eConsulta redueix significativament les llistes d’espera segons una experiència presentada a les Jornades Tic Salut i Social

L’eConsulta redueix significativament les llistes d’espera segons una experiència presentada a les Jornades Tic Salut i Social

La posada en marxa de l’eConsulta ha reduit el nombre de visites presencials en un 79%, i el 84% de les persones que utilitzen les teleconsultes no fan una cita presencial en els 3 mesos següents. Aquesta va ser una de les conclusions més destacades del programa pilot que Marta Sagarra, metgessa de família i directora de l’EAP Capellades, va presentar en la primera sessió de les desenes Jornades R+D+I TIC Salut i Social, dimecres passat. Des d’ara i fins al 21 d’octubre s’hi parlarà de ‘Transformació digital al sistema sanitari i social davant el repte de la pandèmia’ en quatre sessions online.

La primera d’aquestes sessions es va dedicar a l’Atenció Primària, i va mostrar diversos exemples de recursos TIC aplicats amb èxit a aquest àmbit assistencial, sobretot en temps de pandèmia. En el cas del pilot d’implantació de l’eConsulta a Capellades liderat per Sagarra, s’ha evidenciat que bona part de les consultes (65%) es fan per resoldre temes burocràtics i que només el 25% es fan per motius clínics. Aquestes xifres, va dir Sagarra, “porten a pensar en la implicació necessària d’altres professionals del CAP i no només els professionals mèdics, en la gestió d’aquesta eina”. “L’eConsulta ha resultat un win-win i una manera eficaç de contactar amb l’atenció primària, sobretot en temps de pandèmia”, va afirmar. Els resultats d’aquest treball s’han publicat en diverses revistes d’impacte i “són l’evidència científica de la utilitat que tenen les TIC en aquest àmbit de la salut”.

La metgessa de Família del CAP Centelles, Sílvia Narejos, va ser l’encarregada d’explicar l’evolució que ha tingut l’atenció primària des del darrer terç del segle XX fins a l’actualitat i també l’experiència en la implantació de l’eina Interactive Clinics, basada en la telemedicina i la telemonitorització, per atendre els pacients amb covid-19 i fer-ne el seguiment epidemiològic. Per la seva banda, el cap tecnològic de l’oficina d’innovació de Seidor, David Reifs, va presentar Clinic Gram, una eina digital que permet gestionar i compartir les imatges clíniques no radiològiques que poden aportar valor a un historial clínic; mentre que els metges Beatriz Pérez i Pere Guirado, coordinadors del grup ecoAP, van explicar el programa d’aplicació de l’ecografia pulmonar a la conca d’Òdena durant la pandèmia. Per últim, l’infermer, Marc Fortés, va presentar el projecte Infermera virtual, del qual n’és coordinador, i va destacar “la importància de digitalitzar per treballar millor sense perdre la visió”.

Reptes de futur de l’atenció primària

Per cloure l’acte, el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó, va esbossar els reptes que l’atenció primària caldrà afrontar en el futur, com ara la falta d’inversió, l’accessibilitat, l’alfabetització digital, la potenciació de la telemedicina, els plans de salut preventius o la necessitat de fer recerca en atenció primària “qualitativament ben feta, transparent i científica”. Sisó va reivindicar el paper de l’atenció primària en aquest procés de crisi sanitària i fa afirmar que “cal una inversió clara i robusta, hi hagi el govern que hi hagi”.

El seminari digital, que va comptar amb 271 teleassistents, va ser conduït per la metgessa de família de l’EAP Plaça Catalunya de Manresa, Laura Camps, i pel metge de família de l’EAP Navàs-Balsareny, Josep Vidal.

La propera sessió dedicada a l’àmbit hospitalari, tindrà lloc el 7 d’octubre (16h) i posarà el focus en la transformació digital en el camp de l’atenció hospitalària. En aquest cas, es comptarà amb la presència de dos experts en el tema, el cap de Sistemes d’Informació d’Althaia, Pere Guerrero, i de la neuroradiòloga i professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i referent de qualitat del Servei de Diagnosi per la Imatge del Consorci Hospitalari de Vic, Marta Serrallonga.

Moderaran el debat el director de Recerca i Innovació d’UManresa, Xarvier Gironès, i la directora de Transferència de Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic, pneumòloga i professora de la Facultat de Medicina, Núria Roger. Les inscripcions, gratuïtes però necessàries, ja estan obertes i es poden fer en aquest enllaç, on també hi ha més informació de la jornada.

 

 

Have you found what you are looking for?

Contact us

We are ready to answer any questions that you may have

Contact