El conseller Nadal elogia les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC destinades a docència i recerca
El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat, aquest matí, les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destinades a docència i a recerca. Les obres han consistit en una adequació de 1.500 m² de l’edifici Can Baumann de Vic, on s’ha construït el laboratori especialitzat en audiologia AudioLab —pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol—, un laboratori tecnològic per a les tres titulacions que s’imparteixen a la facultat —Medicina, Odontologia i Audiologia General, aprovada per l’AQU—, un Laboratori de Preclínica Odontològica i cinc aules noves. El cost total de l’obra ha sigut de 4,2 milions d’euros.
Gran part de les noves instal·lacions, com l’AudioLab, el laboratori tecnològic o l’aulari nou, ja s’estan utilitzant per fer classes als estudiants, però serà a partir del curs que ve quan estaran del tot equipades i a ple rendiment. El conseller de Recerca i Universitats ha comentat, a l’inici de la visita, que “la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és una peça central d’un projecte territorial, social, polític i nacional”.
Pel que fa a les obres d’adequació que s’han fet a l’edifici Can Baumann ha subratllat: “El valor afegit d’una rehabilitació en trama urbana d’un edifici amb un valor històric i el que tot això representa per al teixit social d’una ciutat com Vic té a mitjà i llarg termini un valor incalculable”. Respecte a la posada en marxa de les noves instal·lacions i al model de la UVic-UCC, el conseller ha manifestat: “Constatem que aquest cercle virtuós ha funcionat i funcionarà encara més quan la maquinària intel·lectual i científica que hi ha al darrere d’aquest projecte comenci a complir els seus objectius”.
Satisfacció per uns espais de futur
Nadal ha conegut de primera mà els equipaments nous en el transcurs d’una visita general a tota la Facultat. El conseller ha estat acompanyat pel president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, Josep Arimany; l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Albert Castells; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la directora general de la FESS, Marina Geli, i el degà de la Facultat, Roberto Elosua, entre altres representants de la Universitat, de centres sanitaris d’Osona i d’institucions mèdiques de Catalunya.
Arimany ha apuntat que l’acte d’aquest matí significava un pas més “d’un projecte començat el 2011 i consolidat el 2017 amb la posada en marxa de la Facultat de Medicina”. El president de la FESS ha fet èmfasi en la creació del concepte campus ciutat, que s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Vic, seguint el model d’altres ciutats europees, i ha recordat la història de la fàbrica de Can Baumann, on avui hi ha la facultat. “Des que hi ha la Universitat, a Vic hi ha hagut una revolució cultural, social, econòmica i de coneixement”, ha destacat abans de posar en valor la feina de l’alcalde Albert Castells “per assegurar la fortalesa de la Universitat”.
Castells, per la seva part, ha dit que “per a la ciutat de Vic és un honor i un privilegi tenir universitat, un univers enorme que s’estén per diverses ciutats del país”. L’alcalde s’ha referit a la necessitat d’explicar el passat industrial de Vic i de destacar-ne el valor que té, amb exemples com l’antiga fàbrica de Can Baumann i les Adoberies. En aquest sentit, ha parlat de la transformació i el creixement futur entorn del Prat de Galliners: “La ciutat té un deute amb el barri dels Caputxins i la Universitat ha estat una peça decisiva que ha contribuït a revitalitzar-lo”, ha dit.
Baños ha manifestat el seu agraïment al Departament de Recerca i Universitats perquè els graus d’Odontologia i d’Audiologia General poguessin començar aquest curs 2023-2024 i ha recordat que es va treballar durant força temps per poder oferir uns estudis com Audiologia General, “que no existien a l’Estat espanyol i ser els primers que ho fem és un notable mèrit”. El rector de la UVic-UCC ha afirmat que “la Universitat anirà creixent en els pròxims anys i és un goig sentir dir a l’alcalde que hi ha uns espais a la ciutat reservats per a la Universitat”, ja que segons ell, “l’augment de l’activitat acadèmica haurà d’anar acompanyat de tenir els instruments i els equipaments”.
L’AudioLab, un equipament únic a l’Estat espanyol
L’AudioLab, el nou laboratori per als estudiants del grau en Audiologia General de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, ocupa un espai d’uns 160 m² i disposa de quatre cabines acústiques insonoritzades. Dues d’elles, de 4 m² cadascuna, són per a proves audiomètriques i per a l’avaluació perceptiva o psicoacústica de l’audició. Una tercera cabina, d’electrofisiologia, ocupa un espai de 15 m² i està aïllada tant acústicament com electromagnèticament. Està destinada a l’exploració objectiva dels senyals fisiològics durant l’estimulació acústica; és a dir, serveix per dur a terme principalment proves de potencials auditius evocats i emissions otoacústiques.
La quarta cabina, de camp lliure, és la més gran (25 m²) i polivalent: s’utilitza per fer proves audiològiques en camp sonor lliure (des d’altaveus i sense auriculars) i permet l’exploració del sistema auditiu durant l’ús d’audiòfons i implants. En aquesta cabina es poden fer mesures de localització sonora en l’espai, mesures d’oïda real (REM) durant l’ajust d’audiòfons i mesures d’audiometria pediàtrica amb reforç visual (VRA), entre altres. L’AudioLab també disposa d’un espai d’avaluació vestibular i de l’equilibri.
L’AudioLab ha comptat amb una donació econòmica de la Fundació William Demant, de Dinamarca, d’uns 300.000 euros, que ha permès adquirir instruments d’avaluació audiològica i vestibular d’última generació. Tant per la quantitat com per la qualitat del seu equipament, l’AudioLab és un laboratori pioner a l’Estat espanyol i de primera línia en l’àmbit europeu. “Hi ha altres laboratoris al país amb alguns d’aquests aparells, però segurament és l’únic que reuneix tots els aparells junts per poder fer totes les proves”, explica Gerard Encina, coordinador del grau en Audiologia General.
El nou laboratori d’audiologia de la Facultat de Medicina serveix, principalment, per a la docència del grau en Audiologia General, ja que des del primer semestre de la titulació els estudiants hi fan pràctiques i també està orientat a activitats paral·leles associades al grau. No obstant això, l’AudioLab estarà al servei de tot el personal investigador de la UVic-UCC que faci recerca en el camp de l’audiologia i les ciències auditives i vestibulars, i dels estudiants que, en aquest àmbit de la salut, desenvolupin els seus treballs de final de grau o cursin futurs programes de màster o de doctorat.
Finalment, també es contempla la possibilitat d’obrir aquest laboratori a l’entorn assistencial d’Osona per a aquelles proves específiques o casos clínics complexos que els hospitals o centres sanitaris de la zona no puguin resoldre.
Un laboratori odontològic i un altre de tecnològic
El Laboratori Tecnològic és un espai polivalent i multidisciplinari on poden fer pràctiques els estudiants dels tres graus actuals de la facultat: Medicina, Odontologia i Audiologia General. Consta de diversos ordinadors, una fresadora i escàner, una impressora 3D i un banc d’imatges i simuladors dentals (Simodont). L’objectiu d’aquest laboratori és ajudar els estudiants en la gestió de les pràctiques clíniques i eliminar el buit que existeix entre la pràctica preclínica i la clínica amb l’ús dels simuladors dentals. Aquesta sala també permet als docents preparar material adequat a les pràctiques i tallers dels alumnes en casos clínics.
El Laboratori de Preclínica Odontològica està pensat per als estudiants del grau en Odontologia. Estarà equipat amb 36 bancs de simulació de fantomes i un box de simulació, a més d’una sala on els alumnes poden practicar el buidatge d’impressions i l’articulació de models de guix. Aquest laboratori, dotat d’escàners dentals per tal d’introduir els nous avenços tecnològics en la pràctica diària, es farà servir a primer curs (assignatura de Biomaterials Dentals), a segon (assignatura de Principis de la Cirurgia) i a tercer (assignatures de Preclínica i Intervenció Odontològica 1 i 2).
Clínica Odontològica Universitària a Manresa
Per la seva banda, el Patronat de la Fundació Universitària Bages (FUB) va aprovar, el passat 12 d'abril, l'adjudicació de les obres d'adequació d'un nou equipament de tres mil metres quadrats i dues plantes, que ha d'acollir la Clínica Odontològica Universitària (COU+), a partir del curs 2024-2025. La COU+ suposa una ampliació de l'actaul Clínica Universitària (CU+) de la qual imitarà el seu model d'integració dins de la UVic-UCC, combinant activitat docent i assistencial. La COU+ acollirà la pràctica clínica dels dos darrers cursos del grau en Odontologia que la Facultat de Medicina ha començat a impartir aquest curs 2023-2024 i diferents màsters d'especialització i fomració continuada d'aquesta àrea de coneixement. D'altra banda també acollirà l'activitat del CFGS de Pròtesis Dentals que imparteix el Campus Professional UManresa. Com a clínica també oferirà serveis odontològics a la població en general que seran atesos per odontòlegs que combinaran la docència i la recerca a la Universitat amb la pràctica professional.