Un estudi d’Althaia conclou que els pacients amb covid-19 i un anticòs anomenat anticoagulant lúpic tenen major mortalitat
Els pacients afectats per covid-19 als quals es detecta la presència d’un anticòs a la sang anomenat anticoagulant lúpic tenen major probabilitat de complicacions i de mortalitat. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi El paper de l'anticoagulant lúpic en els pacients ingressats amb covid-19, que ha realitzat la Dra. Mireia Constans, metgessa adjunta al Servei d’Hematologia de la Fundació Althaia. La prestigiosa revista mèdica internacional Trombosis Research ha publicat recentment els resultats de la investigació, que s’ha finançat amb una de les beques que Althaia va concedir l’any 2021 per fomentar la recerca entre els professionals de la institució gràcies a les donacions econòmiques d’empreses, entitats i ciutadania per lluitar contra la covid-19.
L’anticoagulant lúpic és un anticòs que es detecta en una analítica. La seva presència està habitualment relacionada a malalties d’origen autoimmune, encara que també pot aparèixer en el context d’infeccions agudes.
Ja durant la primera onada de la pandèmia es va observar que un gran nombre de pacients amb covid-19 presentaven trombosi. La Dra. Constans va partir d’aquesta evidència, de la qual es desconeixen les causes. També va tenir en compte que la presència de l’anticoagulant lúpic estava ja descrita de manera freqüent en la literatura científica sobre la covid-19, tot i que la seva relació amb els fenòmens tromboembòlics i el pronòstic de la malaltia no era clara.
Per tot això, l’objectiu va ser saber si la presència de l’anticoagulant lúpic podria estar relacionada amb un augment dels episodis trombòtics arterials o venosos i una major mortalitat en el pacient ingressat per covid-19. També si aquesta alteració es mantenia en el seguiment dels pacients després dels 6 mesos de la infecció.
La investigació inclou 211 pacients hospitalitzats per covid-19 durant el mes d’abril del 2020 a la Fundació Althaia. A totes aquestes persones es va realitzar la prova de l’anticoagulant lúpic en el moment de l’admissió i es va tornar a realitzar sis mesos després de l’alta. La prova va ser positiva en 128 pacients (60,7%). La probabilitat de supervivència als 31 dies va ser clarament pitjor en el grup que havia donat positiu d’anticoagulant lúpic (60%) en comparació al que havia donat negatiu (90%). No obstant això, no es van veure diferències en els esdeveniments trombòtics. Sis mesos després de l'alta, l’anticoagulant lúpic es va negativitzar en la gran majoria de casos positius (94%).
L’estudi conclou que l’anticoagulant lúpic és un predictor independent de mortalitat hospitalària en pacients amb covid-19. Està associat amb la inflamació i gravetat de la malaltia, però no amb episodis tromboembòlics. Aquest marcador sol haver desaparegut als sis mesos de la malaltia. Aquesta línia d’investigació augmenta el coneixement sobre un perfil de pacients amb covid complicat, que en un futur podria arribar a permetre prendre mesures amb l’objectiu d’evitar la malaltia greu.
La investigació, que forma part del projecte de la tesi doctoral de la Dra. Constans, s’ha publicat a Trombosis Research sota el títol “Lupus anticoagulant is an independent risk factor for non-thrombotic in-hospital mortality in COVID-19 patients”.
Incentivar la recerca entre els professionals d’Althaia
L’any passat Althaia va impulsar per primera vegada dues convocatòries internes d’ajuts adreçades a projectes promoguts per investigadors de la Fundació vinculats a la covid-19 i finançades amb part dels fons recaptats en la campanya de mecenatge per fer front al nou virus. L’objectiu va ser fomentar la recerca científica sobre l’impacte i les repercussions clíniques, terapèutiques, epidemiològiques, de prevenció i salut pública i de serveis sanitaris vinculats a la nova malaltia i, a la vegada, incentivar la recerca entre els professionals de la institució. En total, van rebre finançament quatre projectes, un dels quals el que lidera la Dra. Constans.
Althaia manté un ferm compromís envers la recerca i la innovació, línies estratègiques que permeten avançar en la generació de coneixement aplicat a la millora de la salut. El fet d’aportar dades sobre població del nostre territori és molt valuós ja que contribueix, des d’un àmbit local, en els resultats de la recerca internacional i, alhora, permet acostar i fer més aplicables a la nostra població els resultats globals.