La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa inicia un estudi a través de la teràpia immersiva mitjançant la realitat virtual
La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa inicia un nou estudi a través de la teràpia immersiva mitjançant la realitat virtual per avaluar la millora dels nivells d’ansietat dels seus professionals. És la primera a utilitzar aquest recurs a la Regió Sanitària de Girona, i una de les primeres a l’Estat espanyol. L’objectiu és analitzar els beneficis en la gestió emocional que es poden aconseguir a través d’aquest mètode.
L’estudi, que començarà el proper dilluns 29 de març, tindrà una durada de 8 setmanes i ja compta amb més de quaranta professionals interessats a participar-hi. Durant aquest període, els professionals se sotmetran a dos tests, un relacionat amb l’ansietat i un altre amb el benestar, sota la supervisió de la psicòloga clínica de la fundació. La referent planificarà dues sessions setmanals per a cada participant a la sala de realitat virtual immersiva i, passades les quatre setmanes, es farà una primera avaluació dels beneficis d’aquesta teràpia. Al finalitzar l’estudi, hi haurà una nova visita en què es repetiran els dos tests i es conclourà la investigació.
En el context professional i social de la pandèmia per COVID19, els professionals han estat sotmesos a un estrès emocional de forma sostinguda, i per aquest motiu es vol reforçar l’oferta de serveis centrats en el benestar emocional dels treballadors. Experiències de característiques similars s’han demostrat molt beneficioses en diverses especialitats en el camp de la salut mental, però també en altres àrees com la pediatria, la neurologia, les cures pal·liatives i l’atenció geriàtrica.
El primer sistema de projecció immersiu del món
La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa compta amb una sala equipada amb el projector MK360 de Broomx Technologies, el primer sistema de projecció immersiu del món. A través d’aquesta tecnologia es transforma una habitació o espai en una experiència multisensorial immersiva, que pot ser compartida amb diverses persones, sense la necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual ni altres dispositius. També permet retransmetre immersivament i per streaming un esdeveniment gravat en 360 graus. Aquesta tecnologia millora l'experiència del participant, que pot relaxar-se i millorar el seu benestar emocional, reduir la percepció de dolor, generar exercicis i teràpies centrades en l'estimulació de les funcions cognitives, i treballar habilitats adaptatives.