El CHV lidera una investigació sobre l'impacte de la pandèmia en els infants d’Osona
Els símptomes de la covid-19 són similars als d’altres malalties habituals en infants en època hivernal, com poden ser la grip, el refredat comú, la bronquitis, la bronquiolitis, la pneumònia, entre d’altres. Amb l’objectiu d’identificar alguns patrons de simptomatologia associats al virus SARS-CoV-2 i orientar als pediatres en la detecció, un equip d’investigadors liderat per la Dra. Montserrat Ruiz, pediatra del Consorci Hospitalari de Vic, ha posat en marxa l’estudi COVID PED a Osona.
Es tracta del projecte d’investigació ‘Infecció pel virus SARS-CoV-2 en població pediàtrica d’Osona. Característiques clíniques, epidemiològiques i seroprevalença’ que consisteix en l’anàlisi d’una mostra representativa d’infants menors de 15 anys a qui se’ls ha fet una prova PCR per veure les diferències de simptomatologia entre els positius i els negatius i quins patrons estacionals segueix el virus. Es volen estudiar 430 casos, als quals se’ls farà un seguiment als 6 i als 12 mesos per conèixer com s’ha resolt l’episodi i si hi ha hagut complicacions. Alhora, la investigació també servirà per veure la incidència i prevalença –és a dir, el percentatge de positius en la mostra analitzada– i la seroprevalença –és a dir, el nivell d’immunitat que ha desenvolupat la població respecte a una malaltia concreta i si aquesta és duradora o no.
Resultats preliminars
La inclusió de pacients a l’estudi va començar al març de 2020 (quan aleshores només es feien PCR als hospitals) i s’allargarà fins al 28 de febrer de 2021. Tanmateix, com que el seguiment de cada cas durarà 12 mesos, els resultats definitius es coneixeran el 2022. A l’espera de les conclusions, de moment els pediatres sí que han pogut constatar que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l’àmbit escolar. Tanmateix, s’han donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus com la Síndrome Inflamatòria Multisistèmica Pediàtrica associada a la covid-19, que pot provocar inflamació greu d’òrgans i teixits com el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el sistema gastrointestinal, entre d’altres.
El COVID PED Osona és un projecte multicèntric i compta amb la participació de professionals de Pediatria, Epidemiologia i Microbiologia (Laboratori) del Consorci Hospitalari de Vic, dels centres d’Atenció Primària d’Osona (ICS i EBA: Tona, Seva, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Manlleu, Vic Nord, Vic Sud, Sant Hipòlit de Voltregà, Lluçanès, Torelló), de la Clínica Bayés i de molts altres investigadors, col·laboradors i també residents.
Aquest estudi ha estat premiat amb la XXI Beca d'Investigació d'Osona que es va entregar a finals del 2020, en el marc de la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià organitzada per la delegació d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona.